čtvrtek 14. září 2017

Paula Hawkins: Do vody (Into the water)

"...přitažlivost zapomnění..."¨



Rok vydání knihy na fotce: 2017
Rok vydání originálu:      2017
Vydání:                    první
Nakladatelství:            Ikar (Edice světový bestseller)
Počet stran:               416

Autor: PAULA HAWKINS

Ačkoli je Paula Hawkins anglická spisovatelka, její rodná země je ještě zajímavější. V roce 1972 se narodila v africkém státě Zimbabwe,odkud se roku 1989 odstěhovala do Londýna a žije tam dodnes. Velmi ji obdivuji za to, že studovala na prestižní škole v Oxfordu, a to filozofii, politologii a ekonomii. V roce 2015 pracovala na knize Dívka ve vlaku (The Girl on the Train) a aby ji vůbec mohla dokončit, půjčila si peníze od svého otce. Kniha se stala obrovskou literární senzací a světovým bestsellerem. Sama jsem knihu četla a můžu jí vřele doporučit. Považuji ji za jednu z nejlepších knih, co jsem kdy četla. Minulý rok byl podle Dívky ve vlaku natočen stejnojmený film v hlavní roli s Emily Blunt (Ďábel nosí pradu,Čarovný les...)


Anotace:

VYHÝBEJTE SE TICHÝM VODÁM, NIKDY NEVÍTE, CO SE SKRÝVÁ POD HLADINOU...
V říční tůni se najde tělo svobodné matky - a to právě na místě, kde byla téhož léta objevena mrtvola mladého děvčete. V historii malého městečka Beckford to sice nejsou první ženy, jejichž osud se na onom místě uzavřel, jsou to však právě ony dvě, jejichž smrt rozčeří nejen hladinu řeky, ale i poklidné životy zdejších obyvatel. A z temných vod začínají najednou na světlo dne vyplouvat neméně temná, dlouho zamlčovaná tajemství.



Můj názor:

Četla jsem Dívku ve vlaku a byla z ní nadšená. Těšila jsem se na další knihu té úžasné autorky, co stvořila tak perfektní, napínavý a propracovaný příběh, na knihu Do vody. A pak ji moje mamka dostala a já se nemohla dočkat, až si ji taky přečtu. No a už po prvních stránkách jsem nebyla nic než jen zklamaná.
Přijde mi, že kniha postrádá hlavní postavu, což je způsobeno tím, že příběh vypráví mnoho postav. Každá kapitola je z jiného úhlu pohledu jiné postavy a ze začátku jste jen zmatení. Snažila jsem se zorientovat v postavách, zapamatovat si, kdo je kdo a tím jsem nevnímala příběh, takže první třetinu knihy jako bych nečetla.
Nejenom, že je zde moc postav už od začátku, ale také má každá své "děsivé tajemství". Musíte si pamatovat kdo je co za postavu, jaký je její vztah k těm druhým a co vlastně která postava skrývá. Jako by si autorka nebyla jistá napínavostí vlastního příběhu, a tak, kromě záhady toho, co stojí za smrtí ženy a dívky v tůni, ještě každé, KAŽDÉ postavě šoupla tajemství, na které čekáte až na konec knihy. Vlastně o postavách ani pořádně nic nevíte, protože všichni jsou jen tajemství, záhada a lež.
Kniha mě začala bavit teprve tehdy, kdy se ta tajemství začala odhalovat a mě se tak otevřely životy postav. Pak se vzájemná propojenost hrdinů stala tím hnacím motorem, který mě ponoukal, ať čtu dál. Uvědomila jsem si, že tohle není kniha do autobusu, do čekárny u doktora ani do hlučné kavárny. Tento příběh musíte číst doma v posteli nebo v křesle u kafíčka, když nikdo není kolem. A nejlépe to číst s papírem a tužkou na dělání poznámek, aby jste z knihy nebyli tak zmatení, jako já. 
Nebavilo mě to tak, abych si to s radostí přečetla znovu, ale nejspíš budu muset. Teď po přečtení už je mi jasnější kdo je kdo a tak myslím,že už bych z knihy byla více nadšená. Prozatím však u mě Paula neobhájila svůj titul autorky bestsellerů. :(



Citáty:

"Když člověk slyší klapat kopyta, poohlíží se po koních, ale není možné, aby nebral v potaz existenci zeber."

"Člověk má dojem, že bolest bude menší a pokoření méně intenzivní, když je nikdo jiný nezahlédne."



Doba čtení: 4.9. - 13.9.2017

Dívka ve vlaku za jedna hvězda, Do vody za tři mínus. Teď stačí jen počkat na další knihu a snad bude stejně dobrá, jako autorčin debut. Nakonec bych vám chtěla doporučit knihy podobného žánru, Psychothrillery typu Ostré předmětyZmizelá, nebo Ví o tobě. Možná i vás zklamala tato kniha, možná ne. Jak se říká: Sto lidí, sto chutí. Můžete mi o vaší zkušenosti napsat do komentářů. Budu se těšit v dalším článku. :)


Betty Potter





3 komentáře:

  1. Výborně napsaný názor. A protože jsem ji četla, souhlasím...i když já jsem neměla problém s množstvím postav :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Na knihu jsem četla spoustu různých názorů a taky se chystám pustit do jejího čtení. Víš, ono to bude tím, že každý DOBRÝ autor se musí potýkat s takovým vnitřním konfliktem – buď píšeš tak, že jedeš na bestseller, tzn. že dáš do knihy lidem to, co chtějí, dáš tam to, co tu knihu bude prodávat. A tomu uzpůsobíš ten příběh. A pak je tu ta druhá strana toho konfliktu, kdy nechceš psát knihu tak, aby si ji všichni koupili, ale chceš ji psát tak, jak to chceš ty. Jak to máš přesně v hlavě. A moc dobře si uvědomuješ, že se to nebude lidem číst tak dobře a nebude se to ani tak dobře prodávat, ale cítíš, že tak do té knížky dáš mnohem víc sama ze sebe. A já si myslím, že Paula Hawkins je moc chytrá a tohle moc dobře věděla, takže nejdřív napsala Dívku ve vlaku, aby si udělala jméno a dala lidem to, co chtějí. Aby se proslavila. A Do vody napsala čistě a jen podle sebe samotné a schválně to vydala až jako druhou knihu, protože už má teď ve světě jméno a lidi si to koupí, ať už to dílo bude jakékoli. A přesně tohle uvažování je typickým znakem pro nejen kvalitní a dobré autory, ale i chytré autory. Podle mě tady ten konflikt mezi dvěmi knihami dělá Paulu ještě lepší autorkou :).

    marbetwood.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju ti za tvůj komentář,cením si toho. Je to zajímavá myšlenka a souhlasím s ní,ale spíš bych řekla, že Dívka ve vlaku byla podle autorky a Do vody bylo napsane, aby to byl bestseller. Ale co my víme. Skutečnost může být jiná. :)

    OdpovědětVymazat