čtvrtek 1. října 2015

John Green: Příliš mnoho Kateřin (An Abundance of Katherines)

"Jsem opotřebované zázračné dítě."



Rok vydání:     2015
Vydání:         první
Nakladatelství: Knižní klub

Anotace

Když jste zázračné dítě, otvírá se před vámi zázračná budoucnost. Nebo ne? 
Colin Singleton právě maturoval, dostal kopačky od své devatenácté Kateřiny a má pocit, že jeho život skončil. Ještě že je tu jeho kamarád Hassan, který prostě žádné utápění v sebelítosti nepřipouští. Než se Colin stačí vzpamatovat, ocitne se na cestě bez cíle - a ta skončí v ospalé venkovské díře, vyznačující se jen dvěma pozoruhodnostmi: hrobem Rakousko-uherského arcivévody a dívkou Lindsey. Její zásluhou Colin začne pomalu chápat, že není nutné být mladistvým géniem, abyste změnili svět...

Autor

John Green- viz článek Papírová města (Paper towns) 

Můj názor

Začnu tím, čeho si okamžitě všimnete: Poznámky pod čarou! Proč, Greene, proč? Proč zkracuješ knihu neustálými poznámkami pod čarou?
Opravdu. Třetina knihy se skládá z neustálých poznámek pod čarou. První dvě byly v pohodě, ale další už se skoro nedaly snést. Špatný krok č. 1.
Další věc: Grafy! Většina lidí, co čte knihy, nemá v lásce matematiku. Což si zřejmě náš autor neuvědomil a v knize používal grafy na znázornění Colinových vztahů s Kateřinami. Ty grafy pro mě byly možná ještě větší otravnost, než poznámky pod čarou. Špatný krok č. 2.
Knížku jsem četla velmi povrchově. Nijak jsem se do ní nezamilovala a četla jsem ji jenom proto, abych měla komplet celého Greena přečteného. Skutečně mi to přišlo, jako obarvená kopie předchozích tří knih s tím rozdílem, že (SPOILER) tahle končí dobře. 
Ale samozřejmě tam byly i světlé chvíle a nápady. Tak třeba Colinův nejlepší arabský kamarád Hassan. Hassan, to je člověk, kterého by chtěl každý (poté, co ho pozná líp)za kamaráda. Má až neuvěřitelně optimistický pohled na svět a vše bere s humorem. Když jsem o něm četla, přemýšlela jsem často nad situací s uprchlíky. Kdyby každý uprchlík byl jako Hassan, máme po problému.
Nejlepší část z celé knihy bylo Colinovo vysvětlení, jak to bylo se všemi Kateřinami od začátku až do konce. Prostě třešnička na...koláčku (protože na dort tato kniha vážně nemá). Konečně se mi vyjasnila celá situace a byla jsem opravdu ráda, že to skončilo. I když ne na dlouho. Uvědomila jsem si totiž, že tohle je jedna z knížek, kterou si musíte přečíst alespoň dvakrát. Ne proto, že vás tak moc bavila, ale abyste její obsah pochopili správně.
Na závěr této kritiky musím říct, že Green umí vybrat svým postavám pěkná jména. Hazel, Colin, Margo... Člověk se těší nejen na další jeho knihu, ale na další zajímavá a neobvyklá jména a podvědomě doufá, že se tam objeví právě to jeho.

Citáty

"...je zbytečné dělat vestoje něco, co se dá stejně dobře dělat i vleže." (Colin)-Mluví o koupání a sprchování.
Co si Lindsey myslí o arabštině? "...zní to, jako by si mýval odkašlával."
"...staří lidé vypadají staří dokonce i na fotkách z mládí." (Colin)
"Knihy jsou experti na kopačky: Odložíš je a ony na tebe počkají celou věčnost; věnuj jim pozornost a ony ti to vždycky oplatí."(Colin)
"Aby člověk nebyl blbej sobec, asi musí občas dělat se svými kamarády i věci, do kterých se mu nechce. Ikdyž to může skončit smrtí divokého prasete." (Colin)
"Byl jsi milý mimoň dřív, než bylo v módě být milý mimoň." (Katherina XIX.)

Doba čtení: 6.- 13.9.2015

Závěr

Z Greenových knih se mi nejvíce líbily Hvězdy nám nepřály(článek je v pořadí) a Hledání Aljašky . Jsou to ty typy knih, kdy člověk prostě nemůže po jejich přečtení ihned začít číst nějakou jinou knihu. Musí se na nějakou dobu zadívat do zdi a přemýšlet, jestli vůbec bylo správné, aby se děj takhle udál, jestli si postavy zvolily správně a jak se teď změní náš život. Jo. Někdy je v pořádku se jednoduše zamilovat do knihy, ale pak se těžko přechází k jiné. Nemůžu se dočkat, až pro Vás stvořím článek o Hvězdy nám nepřály.

Pokud se Vám líbil článek, určitě zanechte komentář. Pokud se Vám nelíbil, nechte si to pro sebe. :D




Vaše Bookoholička,

Betty Potter





7 komentářů:

  1. Další článek, který je vtipně a trefně napsaný :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ami: Greena mám celkem ráda, ale s Papírovými městy mě docela zklamal.
    Ale Příliš mnoho Kateřin jsem pořád nečetla a stále jsem se nedokopala ke čtení, ale nevím. Já nesmáším matematiku, takže by to asi nebylo nic pro mě, ale třeba se rozhoupu a přečtu si to!
    Krásně napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako, ta matika tam není v celé knize, je asi v prvních padesáti stránkách a pak až v doslovu. Třeba se ti na tom zalíbí právě to, že je to jiné :) děkuji za pochvalu :)

      Vymazat
  3. Ell:Já na rozdíl od Ami matematiku miluju a proto na mĕ Kateřiny už čekají v poličce :) Já mám ráda Greena obecnĕ. I Paper towns. Hezká recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám z matematiky ráda rovnice, ale nesnáším funkce a geometrii! :D Doufám jen, že Greenova další kniha bude víc jako Hledání Aljašky a TFIOS :3 Děkuji moc :)

      Vymazat
  4. Mně se Příliš mnoho Kateřin hodně líbilo, ale Hvězdy nám nepřály jsou zkrátka nejlepší. Celkem se děsím jak na tom bude Will Grayson, Will Grayson, mám knížku doma, tak uvidím.
    Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se bojím jak to dopadne, ale Davida Levithana mám taky ráda, tak snad při spojení těchto dvou autorů vzejde něco co má šťávu :) :D Děkuji :)

      Vymazat